FABELTJESLAND  TENTOONSTELLING BUNDELT VEEL HERINNERINGEN

Vele vaders aan de wieg van Fabeltjeskrant

Het was goed dat de secretaris van de Vereniging Ondernemend Vreewijk (VOV) in het dagelijks leven journalist is, zodat ze als persvertegenwoordiger welkom was om de opening van de Fabeltjesland tentoonstelling te registreren. Ze was niet de enige Vreewijker op de feestelijke opening door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Jan (meneer de Uil) Straaijer, zo bleek. Op de foto van de opening met publiek in zicht zitten wat bekende personen, onder wie VOV bestuurslid Ferdinand Sikken, de cultureel veelzijdige Joyce Turek en de Vreewijker fotograaf en redacteur André van Well. 

burgemeester en meneer de Uil

Het was duidelijk dat burgemeester Aboutaleb uit een traditie van verhalenvertellers komt. Hij vertelde voor de openingshandeling dat zijn oma de fabel vertelde van de slimme vos en de ezel die een dispuut hadden over de kleur van het gras. De vos zei “dat is groen”. “Nee”, zei de ezel “het is bruin”.  Ze legden het geschil van mening uiteindelijk voor aan de koning van het bos – natuurlijk een leeuw – die later het vonnis wees: “Vos je wordt veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf”. “Waarom, ik heb toch gelijk”, aldus de vos. “Ja”, zei rechter leeuw, “maar je krijgt de straf omdat je met een ezel argumenteert”.

Burgemeester en geboren Vreewijker Jan Straaijer pakten vervolgens een niet gevaarlijke bijl voor de openingshandeling (de burgemeester net daarvoor: “je moet een Marokkaan geen wapen in handen geven, maar dat is een fabel”), waarna passend de strofe “dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland”werd gezongen.

Vraagtekens

Het dagblad Gooi en Eemlander deed de dag voor de opening een poging om vraagtekens te zetten bij de Vreewijkse oorsprong van de personen die model stonden voor de dieren uit het Grote Dierenbos en het Enge Bos. Journalist Jan Vriend van deze krant en het Leidsch Dagblad diepte het verhaal van Leen Valkenier op dat in een jubileumboek is opgenomen. Daar beweert deze maker van de Fabeltjeskrant dat alleen de figuren Ed en Willem Bever geënt zijn op de gebroeders Ed en Willem Bever, ofwel de broers Kullberg.  De rest zou gebaseerd zijn op de actualiteit van de periode waarin de Fabeltjeskrant op tv uitkwam. De opmerking “het type Juffrouw Ooievaar vindt je overal in de wereld” mag waar zijn, maar Jan Straaijer kwam met het tegenargument dat hij de persoonlijke bevestiging van Leen Valkenier kreeg dat de karakters van de Fabeltjeskrant dieren in voorkomende gevallen wel heel dicht overeen kwamen met de Vreewijkse amateuracteurs van De Tondeldoos. Zij speelden in de oorlogsjaren in het Wijkgebouw naast  net voor de oorlog gebouwde Vredeskerk.

Dat kon Loek Kullberg tijdens de tentoonstellingsopening getuigen. Deze vooral vanuit de maritieme wereld bekende man is de zoon van het aannemersechtpaar Kullberg-Donkervoort. Hij vertelde de VOV secretaris annex journalist dat zijn ouders wel zeker karaktertrekken hadden van Ed Bever en Juffrouw Ooievaar. De Fabeltjeskrant blijft min of meer aan zijn hart gebakken.

Poppenmaakster Jet Beukers heeft zeker goede herinneringen aan het tv leven van de speciale krant. Zij zag haar Fabeltjesland poppen in goede staat terug op de tentoonstelling en vertelde dat ze met haar man Henk en Joke Alatrip (“maar ik weet niet zeker of haar achternaam goed is”) alle poppen van Fabeltjesland maakte.

Herinneringen ophalen

Liefhebbers van de familieserie Fabeltjeskrant kunnen in ieder geval hun hart en herinneringen ophalen op de tentoonstelling. Daar wordt de ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke kant van de Fabeltjeskrant verteld aan de hand van historische verhalen van een club Rotterdamse vrienden in oorlogstijd. Het communicatiebureau Bureau Vermaeck beveelt de tentoonstelling ook voor kinderen aan:  “Deze is intrigerend en uitdagend. Naast het maken van een korte stop-motion Fabeltjes-scène, kunnen bezoekers wandelen door het Dierenbos. De tentoonstelling is onderdeel van een groter programma vol activiteiten in Rotterdam.” Aan de Groenezoom besteden winkeliers en de Leeszaal Vreewijk ook aandacht aan de Fabeltjeskrant. Dat is in de etalages te zien. De Fabeltjeskrantmaker wordt zeker gememoreerd met een speciaal straatnaambord aan de Valkeniersweg.

Bureau Vermaeck voegt daaraan dit toe: “De Fabeltjeskrant was en is enorm populair bij jong en oud. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, de gebroeders Bever, Bor de Wolf, Truus de Mier, de Gezusters Hamster; bij het noemen van die namen komen de beelden en de karakteristieke stemmen en uitdrukkingen meteen weer naar boven; ze zijn onderdeel van ons collectief geheugen en van ons Nederlands cultureel erfgoed. In de tentoonstelling wordt echter ook een parallel getrokken met het heden. De fabel als fenomeen biedt ons zelf, in tijden van fake news en opgeklopte tegenstellingen, de kans met ironie en zelfspot een spiegel voor te houden.”

Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is t/m 2 december in LP2 op de Wilhelminapier te bewonderen en is een co-productie van Bureau Vermaeck, Theo Braams Projecten en ©De Levita Productions B.V. & Rubinstein Pictures B.V. Het ziet ernaar uit dat de tentoonstelling verlengd zal worden.

Informatie & kaartverkoop: Fabeltjesland.nl
Facebook: Fabeltjesland
Instagram: Fabeltjesland

 

Over Janny Kok

Als freelance journalist zetten nieuwsbronnen en opdrachtgevers mij ertoe aan het ‘product Janny Kok’ kwalitatief hoog te houden. Want waarom zou je een freelancer inhuren, als je substandard werk krijgt. Dat leveren van goed werk en dat precies op tijd afleveren is prioriteit nummer 1 van deze generalist, die het generalist zijn als toegevoegde waarde beschouwt. Het feit dat ik voor een fors deel Engelstalige productie lever, zie ik ook als toegevoegde waarde van het ‘product Janny Kok’. Onder het kopje 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' valt mijn bestuurslidmaatschap van de vereniging Ondernemend Vreewijk. Daarvan ben ik de secretaris.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.